10 belangrijke lessen die contentmarketeers van journalisten kunnen leren

27 februari 2022
3 minutes

Journalistiek is een vak waarin mensen werken die decennialange ervaring hebben met het produceren van kwalitatieve content. Niet verwonderlijk dus dat contentmarketeers heel wat kunnen leren van hun collega’s uit de journalistiek.

1: Vind de 5 W’s en de H

Het eerste wat een journalist in opleiding leert, is op zoek te gaan naar de 5 W’s en de H. Die staan voor wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Een eenvoudige formule die een journalist eraan herinnert om altijd voldoende informatie te vergaren. Deze vragen worden in elk journalistiek stuk beantwoord.

Het is tevens de sleutel tot succes voor alle online content. Elk blog, elke pagina, elke video en elke infographic die je maakt moet deze zes vragen beantwoorden. Lukt dat niet, dan blijft de lezer zitten met het gevoel dat er iets essentieels ontbreekt.

2: Vertel een verhaal

Over het belang van storytelling in contentmarketing hebben we het hier al vaker gehad. De samenleving zit er vol mee. Denk niet alleen aan journalistieke producties die je elke dag onder ogen krijgt. Ook tv-series, films of het verhaal rond je favoriete sporter of muzikant. Hetzelfde geldt voor ondernemingen. Jouw bedrijf kan een verhaal creëren dat een stem en gezicht geeft aan je bedrijf.

3: Wees consequent

Frequentie en consistentie zijn erg belangrijk in contentmarketing. Dit zorgt ervoor dat het verhaal van jouw merk tijdig verteld wordt. Zorg dus dat je voor je marketingstrategie een contentkalender hebt. Plan vooruit en bedenk elke blogpost, elk gastblog, elk social media-bericht en video van tevoren. De consistentie die je dan kweekt levert succes op op de lange termijn.

4: Zoek de balans

Veel bedrijven zetten hun websites of nieuwsbrieven vol met fantastische verhalen over zichzelf. ‘Ikke, ikke, ikke’ zorgt niet voor een fijne balans voor je lezers. Goede content spreekt de lezer aan, biedt ze iets nieuws en beantwoordt prangende vragen. Journalisten begrijpen dat er zo’n balans moet zijn.

Datzelfde geldt voor de contentmarketing van een bedrijf. Het zoeken van een balans tussen de boodschap die het bedrijf wil uitdragen, en tussen wat de lezers willen weten is essentieel voor succes op de lange termijn.

5: Ken je publiek

De beste journalisten weten precies voor wie ze schrijven. Ze begrijpen hun lezers en hebben een tone of voice die daarbij aansluit. Ze weten altijd met welke vragen hun lezers rondlopen en welke problemen ze tegenkomen.

Begin niet met content maken als je de doelgroep niet voor ogen hebt. Je kunt nog zo goed je keyword-onderzoek doen. Als niet duidelijk is voor wie je schrijft, hebben je inspanningen weinig zin.

6: Blijf bij de feiten

Het ergste wat een journalist kan doen, is een artikel uit zijn duim zuigen. Goede journalisten worden gerespecteerd omdat ze feitelijk juiste content produceren. Alles wordt driedubbel gecheckt volgens het adagium ‘één bron is geen bron’.

Contentmarketing die is gebaseerd op verzinsels of overdrijvingen komt net zo goed niet van de grond. Het gaat niet alleen ten koste van de autoriteit van het stuk zelf, maar ook van het merk dat die content produceert. Geloofwaardigheid is belangrijk in de marketing, en dat valt of staat met materiaal dat feitelijk juist is.

7: Wees duidelijkheid

Goede journalisten kunnen een saai onderwerp spannend maken. Duidelijkheid ligt daaraan ten grondslag. Journalisten zijn getraind om duidelijk te communiceren. Ze willen tenslotte dat hun informatie bij zoveel mogelijk mensen aanslaat.

Duidelijkheid begint met het beantwoorden van de 5 W’s en de H. Maar het betekent ook dat jargon zoveel mogelijk vermeden moet worden. De kans dat je nieuwe klanten vindt in een vakblad vol jargon is klein. Het is aannemelijker dat je voor een breed publiek schrijft. Zorg dat je boodschap begrepen wordt.

8: Concentreer je

Journalisten zijn eraan gewend om taken snel af te vinken en om deadlines te halen. Na het ontvangen van groot nieuws, moet dat zo snel en zo goed mogelijk naar buiten gebracht worden. De vaardigheid om afleidingen te negeren en geconcentreerd aan het werk te gaan biedt voordelen voor iedereen. Zeker contentmarketeers zullen zien dat ze hiermee meer werk in kortere tijd en met minder stress afleveren.

9: Redigeer

Een onderneming die zijn contentstrategie serieus neemt, werkt met een eindredactie. Deze eindredactie checkt alle content, zowel snelle blogs als uitgebreide video’s of infographics. Zo zorg je er niet alleen voor dat de tekst klopt, maar ook dat de SEO voldoende is, de juiste keywords erin verwerkt staan en dat het past binnen de strategie.

Elk keer dat er een eindredactie overheen gaat, zal er feedback komen. Net als journalisten moeten contentmarketeers kritiek kunnen accepteren en ervan kunnen leren.

10: Stel deadlines en haal ze

Journalisten hebben altijd deadlines. Sommigen, zoals nieuwsredacteuren, krijgen daar meerdere keren per dag mee te maken. Het halen van deadlines is een vaardigheid die je dwingt na te denken over hoe je het beste werk kunt doen in zo min mogelijk tijd. Het stellen van deadlines voor jouw kopij of video’s zorgt ervoor dat het op tijd klaar staat.

Tot slot

Zodra bedrijven beginnen met het opzetten van een contentmarketingstrategie, denken ze er vaak niet aan om een journalist in te huren. Meestal wordt er actief gezocht naar copywriters, designers of bloggers. Maar journalisten zijn ervaren in het maken van content. Ze weten welke informatie belangrijk is om een balans te creëren, ze weten hoe belangrijk geloofwaardigheid is en ze hebben geleerd om met strakke deadlines te werken. En belangrijker nog: goede journalisten kunnen als geen ander goed het verhaal van jouw bedrijf vertellen.

Lees hier ons nieuwste report!

E-mail naar collega

Gerelateerde artikelen