Drie statistieken die aantonen waarom content essentieel is

11 januari 2023
3 minutes

Is content echt de investering waard? Dat is een vraag die veel marketeers op dit moment bezighoudt. Want steeds meer bedrijven, vooral in de B2B-branche, maken van content de kern van hun marketingmix.

Als je de effectiviteit van content hebt ervaren en weet hoe krachtig deze tool is om een breed scala aan zakelijke doelen te behalen, is het antwoord simpel: ja, natuurlijk is content een waardevolle investering.

Het echte antwoord op deze vraag is afhankelijk van hoe je tegen je content aankijkt.

Content is noodzaak

Het helpt om dingen in perspectief te plaatsen, zoals Robert Rose van het Content Marketing Institute doet. Rose betoogt dat het debat rond ROI in marketing niets nieuws is. Marketeers en adverteerders tasten altijd al in het duister bij het volledig kwantificeren van het rendement op hun investering. Daarom herinnert Rose ons eraan dat contentmarketing eigenlijk geen investering is, maar simpelweg een noodzakelijke bedrijfsuitgave.

Anders gezegd: content is niet een leuk hebbedingetje maar een basisbehoefte. Want hoe anders dan met content kan een bedrijf verwachten zijn doelgroepen te bereiken, interactie te hebben met klanten of de merkbekendheid te vergroten?

Om dit nog duidelijker te maken, bekijken we drie recente statistieken die de noodzaak van content aantonen:

De B2B-customer journey = 13 contentitems

Uit recent onderzoek van FocusVision is gebleken dat B2B-kopers gemiddeld 13 contentitems lezen voordat ze tot aankoop overgaan. Kopers haalden bijna drie kwart van deze content van de website van de potentiële leverancier zelf, in de vorm van evergreen content zoals client cases en algemene informatie. Ze gaven ook aan dat ze gemiddeld twee tot zes weken besteedden aan het onderzoeken van een product of service voordat ze besloten tot conversie over te gaan, en dat het team dat het uiteindelijke besluit nam, meestal uit drie of vier mensen bestond.

Wat dit laat zien, is dat content echt een essentieel onderdeel is van het conversietraject van de moderne koper. Het herinnert ons er ook aan dat het belangrijk is potentiële klanten een breed scala aan content te bieden, afgestemd op hun behoeften in elke fase van de besluitvorming, en daarmee meerdere personen te bereiken die bij de besluitvorming betrokken zijn.

Het traject van de koper verloopt voor (minstens) 67% digitaal

FocusVision haalt een onderzoek uit 2013 van SiriusDecisions aan, waarin werd aangetoond dat 67% van het koperstraject online plaatsvindt. Als in 2013 meer dan twee derde van het klanttraject digitaal verliep, ligt dat percentage nu waarschijnlijk nog hoger, aangezien volledig online zakendoen in de meeste branches de norm is geworden.

Het is dus geen toeval dat de meeste contentmarketing is gericht op digitale kanalen. Omdat we weten dat klanten van nu meer tijd online doorbrengen, (en daarbij veel onderzoek doen, zoals de eerste statistiek laat zien), is het duidelijk dat online content een noodzakelijke uitgave is om je doelgroep te bereiken.

Contentmarketing is 62% goedkoper dan conventionele outboundmarketing

En tot slot, om terug te komen op het onderwerp ‘prijs’: contentmarketing is echt goedkoper dan conventionele outboundmarketing. Het Content Marketing Institute becijferde dat contentmarketing meer dan drie keer zoveel leads genereert als conventionele marketing (waaronder advertenties), terwijl het 62% minder kost.

Maar hoe kan dat? Wat is de drijvende kracht hierachter? Feit is dat de meeste klanten (waaronder B2B-kopers) een hekel hebben aan advertenties. Het is geen wonder dat meer dan een op de vier internetgebruikers een ad blocker op zijn of haar apparaat heeft geïnstalleerd, volgens Statista. Advertenties zijn duur en de kans is dus groot dat ze worden weggefilterd. Content daarentegen is goedkoper en de kans is groter dat je er op een positieve manier de aandacht van kijkers mee trekt.

Dit laat nog maar eens zien dat content een slimme zet is en absoluut de investering waard.

Lees hier ons nieuwste report!

E-mail naar collega

Gerelateerde artikelen